Cukkini krémleves, sajtos baconös húsival és a málnás tiramisu esete

Egy hangulatos és gasztronómiai élményekben gazdag szombat délutánt tölthettünk együtt.

Első alkalommal cukkinis krémlevest, sajtos&baconos húsit készítettünk salátával.  Desszertnek pedig málnás tiramisut.

Első körben a cukkini krémleves és a málnás tiramisu receptjét osztom meg veletek.

Cukkini krémleves:

Hozzávalók:

  • 1kg cukkini
  • 3 nagyobb burgonya
  • 1 fej hagyma
  • 3 dl tejszín
  • frissen őrölt bors
  • provence-i fűszerkeverék ( kakukkfű, bazsalikom, majoranna, petrezselyem, rozmaring).

Elkészítés:

A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszelem, a burgonyát megpucolom és felkarikázom, a hagymát megpucolom és apróra vágom. Egy fazékba vajat olvasztok, rádobom a hagymát, üvegesre párolom, majd rádobom a burgonyát ill. pár perc múlva a cukkinit is. Felengedem annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Sózom, borsozom, provence-i fűszerkeverékkel ízesítem és addig főzöm míg a burgonya meg nem puhul.  Ekkor öntöm bele a tejszínt és főzöm még 10 percig. Botturmixal krémesítem. Füstölt sajtos pirítóssal kínálom.

Málnás tiramisu: 

Hozzávalók: 

  • 25 dkg  mascarpone
  • 10 dkg porcukor
  • 2 dl habtejszín ( jól lehűtve)
  • 2 adag főzött kávé
  • babapiskóta ízlés szerint
  • málna ízlés szerint
  • kakaópor ízlés szerint

Elkészítés: 

A málna nagyobb részét leturmixolom, majd a mascarpone-val, porcukorral és habtejszínnel felverem robotgéppel egészen addig, amíg keményebb, krémszerű nem lesz. Üveges tál alját kirakom babapiskótával, megöntözöm kávéval, majd ráteszem a kikevert málnás krém felét. A le nem turmixolt egész málna szemekkel megpakolom, majd újabb réteg piskótát teszek, szintén kávéval meglocsolom, majd a maradék krémet rákenem a tetejére. Hűtőbe teszem 3-4 órára, majd fogyasztás előtt megszórom keserű kakaóporral. A recept eperrel is elkészíthető.

Jó ha tudod:

Cukkini:

A tökfélék családjába tartozó hosszúkás, zöld, sárga, csíkos vagy foltos cukkini nyersen, párolva és főzve egyaránt élvezetes. A piacon június végétől szeptember elejéig találkozhatunk vele.

Tök vagy nem tök…

A tökfélék (Cucurbitaceae) őshazája a mai Guatemala és Mexikó területe. A család tagjait több mint tízezer éve fogyasztjuk. A spanyol és portugál felfedezők különös növényeket hoztak Európába: a cukkini Olaszországban lett először sikeres. A Földközi-tenger tájékán

megtelepedve meghódította Franciaországot, sőt a hűvösebb éghajlatú Nagy-Britanniát is. Mexikóban a kezdetektől fogva része az étrendnek, Európában viszont csak a huszadik század közepétől fogyasztják széles körben.

Kedvező élettani hatása

A cukkini 95%-a szöveti víz: kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Sokféle ásványi anyagot (mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cink) és vitamint (A, B1, 2, 6, 9) tartalmaz. Folsavban és élelmi rostban gazdag. Antioxidáns anyagai révén kimutatható módon csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító. Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkenti az asztma, a csont-ízületi és a reumatikus gyulladások kockázatát. Csökkenti a prosztata problémák esélyét.

Vásárlása és tárolása

A kisebb, keskenyebb cukkinik íze édesebb, magvaik puhák. A héj legyen fényes, foltosodástól, puhulástól mentes. A kocsány legyen puha: a kemény kocsány régi szedésre, túlérettségre utal. Ez a cukkini is ehető, de sokkal rostosabb és a magvait nyersen már nem tudjuk könnyedén elfogyasztani. A méretéhez képest szokatlanul könnyű cukkini már sok vizet veszített, tehát régen szedték le. A sérülékeny cukkinit óvatosan szállítsuk. Hűtőszekrényben 5-7 napig tárolható. A helyenkénti megpuhulás a romlás jele: ekkor azonnal használjuk fel a még ép részeket. Csakis felhasználás előtt mossuk meg.

A cukkini a konyhában

Az apró cukkinit akár egészben is párolhatjuk, savanyíthatjuk, dinsztelhetjük. A fagyasztás előtti blansírozással a cukkiniszeletek megtartják eredeti alakjukat. Ha „virágos kedvünk van”, elsősorban a hímivarú virágokat csipkedjük le. A cukkini termése nyersen reszelve belekeverhető salátába, szendvicsre. Darabolva fűszeres mártásokba mártogathatjuk. Sütemények, tészták esetén a recept által előírt folyékony anyag részben helyettesíthető nyers cukkinipürével. A nagyobb cukkini magja különleges ízt ad a sós, zöldséges leveseknek. Felkarikázva, fokhagymás-fűszeres olajjal megkenve grillezhetjük, kockára vágra piríthatjuk. Használjuk sajtos, fűszeres salátákba. Paprikacsíkokkal, pirított olajos magvakkal töltsünk vele sült burgonyát. Reszeljük főtt tésztához, paradicsomos rizshez, bulgurhoz. Kínáljuk sültekhez, vagy magában.

Málna:

A málna (Rubus idaeus) igen értékes gyümölcs, mert viszonylag korán érik, amikor még kevés más gyümölcs terem. Jelentős mennyiségű cukrot, szerves savakat, C-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Hazánkban őshonos növénynek tekinthető.

Felhasználás 

Mint idénygyümölcsöt érdemes a szezonjában bőségesen fogyasztani. Ilyenkor nyugodtan tarthatunk málnanapot, vagy egy-egy étkezést helyettesíthetünk vele. Alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. Aki érzékeny az apró magvakra, passzírozza át. Kisgyermekek étkezésében kétéves kortól ajánlott. A málna jól fagyasztható. Bár költséges egy fagyasztóláda üzemeltetése, mégis sokkal egészségesebb gyümölcshöz juthatunk ily módon, mintha jó sok cukorral órákig főznénk lekvárnak, szörpnek. Jó tudni róla, hogy érzékeny, könnyen sérül és gyorsan romlik. Gyors és gondos szállítást igényel. Gyümölcsén kívül a levelét is érdemes szedni és megszárítani. Szeder- és szamócalevéllel együtt ízletes teát készíthetünk belőle. A várandós kismamák is szívesen fogyasztják teáját a terhesség utolsó heteiben, mivel ellazítja a kismedence tájékának izomzatát, aminek következtében szüléskor az tágulékonyabb lesz.

Az ötletgazda és a receptek tulajdonosa: a főszakács: S. Eszter! 

Köszönjük a lehetőséget!!!

Jó főzőcskézést és jó étvágyat hozzá mindenkinek!

N

Reklámok

One response to “Cukkini krémleves, sajtos baconös húsival és a málnás tiramisu esete

  1. Reblogged this on Gluténmentes Receptek and commented:
    A Rakott Bumpli kiváló előétele a cukkíni leves, tejszín helyett kókuszliszttel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: